Τήνος Μαρμαρογλυπτική

Η Μαρμαρογλυπτική παράδοση στην Τήνο

Στο άκουσμα του ονόματος της Τήνου δύο πράγματα μας έρχονται αμέσως στο μυαλό: το ένα αναπόφευκτα είναι η Μεγαλόχαρη και το δεύτερο οι μεγάλοι Τηνιακοί καλλιτέχνες, γλύπτες και ζωγράφοι, που ξεπήδησαν από τη νησί προκειμένου να κατακτήσουν με την Τέχνη τους όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν αυτές που γέννησαν το θαύμα της μαρμαρογλυπτικής που άνθησε στην Τήνο.

Τήνος Μαρμαρογλυπτική

Τα λατομείου λευκού και πράσινου μαρμάρου, κυρίως στην Οξωμεριά, στα χωριά του Πύργου και των Υστερνίων προσέφεραν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στους μαστόρους της Τήνου ενώ η Ενετοκρατία για μία ακόμη φορά λειτούργησε θετικά μετατρέποντας την Τήνο στο μεγαλύτερο κέντρο της νεοελληνικής μαρμαρογλυπτικής στην Ελλάδα.

Η Τήνος σήμερα αποτελεί χωρίς καμία υπερβολή ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο μαρμαρογλυπτικής καθώς ο επισκέπτης μπορεί πανεύκολα να θαυμάσει αριστουργήματα της Τέχνης αυτής σε όποιο μέρος κι αν βρεθεί: από φεγγίτες και υπέρθυρα σπιτιών, σε οικόσημα αρχοντόσπιτων μέχρι τέμπλα εκκλησιών, καμπαναριά, κοιμητήρια, φρούρια, κρήνες κ.α. Κι αν αυτά ίσως θεωρηθούν από τον επισκέπτη έως και αναμενόμενα τότε τί να πούμε για τη μαρμάρινη στάση λεωφορείου στον Πύργο ή για τις υπέροχες μαρμάρινες πινακίδες με τις οποίες είναι γεμάτος ο Βωλάξ, πινακίδες που έχοντας ως στολίδια ανάγλυφα δελφίνια, περιστέρια, στάχυα μας δείχνουν το δρόμο μας προς το Μουσείο, την Πηγή και το Θέατρο;

Εξάλλου Τηνιακοί ήταν οι τεχνίτες που εργαζόμενοι κάτω από την επίβλεψη Βαυαρών και Ελλήνων αρχιτεκτόνων δημιούργησαν το νεοκλασικό θαύμα της Αθήνας, όταν αυτή έγινε η πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους. Αδιάψευστοι μάρτυρες της τέχνης των Τηνιακών μαρμαρογλυπτών μεταξύ άλλων το Ζάππειο, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μερικοί από τους σπουδαίους Έλληνες γλύπτες που είχαν γενέτειρα την Τήνο ήταν ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δ. Φιλιππότης, ο Γ. Βιδάλης και ο Λ. Σώχος ενώ η Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου εξακολουθεί να «παράγει» μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών και κυρίως μαρμαρογλυπτών.

Θα ήταν λάθος ωστόσο να πιστέψουμε ότι η μαρμαρογλυπτική στην Τήνο αποτελεί πια ένα μουσειακό είδος. Η ταχύτατη τουριστική ανάπτυξη και η ήπια οικοδόμηση σπιτιών και τουριστικών μονάδων, με σεβασμό στην παράδοση και τα δύο, προσφέρουν τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να «ξανάρθουν στη μόδα» τα μαρμάρινα ανάγλυφα και τα άλλα καλλιτεχνήματα που στολίζουν φεγγίτες, υπέρθυρα και εξώπορτες σε νέες οικοδομές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταφέρνουν να διατηρούνται πολλά εργαστήρια μαρμαρογλυφείας στην Τήνο, κυρίως στον Πύργο και στα Υστέρνια.

 

ΤΗΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗ