Τήνος Συνταγές

Παραδοσιακές Συνταγές της Τήνου

Η Κουζίνα της Τήνου

Κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμα και η πιο απομακρυσμένη, έχει να παινεύεται για την κουζίνας της, για τη δική της γαστριμαργική πρόταση. Πρόκειται για φαγητά, οι συνταγές των οποίων σμιλεύτηκαν μέσα στο χρόνο από τις ιδιομορφίες του κάθε τόπου, τις κλιματολογικές συνθήκες του, τον ορεινό ή παραθαλάσσιο χαρακτήρα του, τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων του, την εύκολη ή αντίθετα τη δύσκολη πρόσβασή τους σε μεγαλύτερες αγορές και κατά συνέπεια σε ποικιλία και συγχρωτισμό με διαφορετικές κουζίνες, υλικά και ήθη. Συνταγές που φανερώνουν το χαρακτήρα ουσιαστικά του κάθε τόπου, και το αποτύπωμα που άφησε το πέρασμα του χρόνου πάνω του...

Υπάρχουν εδέσματα, που τα συναντάμε σε πολλές περιοχές αλλά με διαφορετικό όνομα κάθε φορά, όπου αλλάζει πότε το ένα ή το άλλο υλικό. Πρόκειται για συνταγές που πέρασαν από μητέρα σε κόρη, τις οποίες συνηθίσαμε να αποκαλούμε «παραδοσιακές» και που εξακολουθούμε να φτιάχνουμε με τα ίδια ακριβώς υλικά, όπως τις έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, όχι πια από έλλειψη ποικιλίας υλικών, φαντασίας ή πρωτοτυπίας αλλά από ανάγκη σύνδεσης μας με το παλιό, σε μια προσπάθεια να διασώσουμε και να αναδείξουμε τη μοναδικότητα του τόπου μας.

Εμείς ψάξαμε, αναζητήσαμε, ρωτήσαμε γνωστούς, φίλους και συγγενείς που είτε κατάγονται από την Τήνο είτε την έχουν επισκεφθεί και μας έδωσαν, παραδοσιακές συνταγές της Τήνου αλλά και ονόματα εδεσμάτων, τα οποία επιχειρήσαμε να καταγράψουμε εδώ. Είτε απλά τα διαβάσετε είτε δοκιμάσετε να τα παρασκευάσετε, σας ευχόμαστε Καλή Επιτυχία και γιατί όχι Καλή Σας Όρεξη!

 

ΤΗΝΟΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ